Czesc Wszyscy

Bede Sie Starac Miec Duzo Nowych Przepisow Mam Nadzieje Ze Bedziecie Szczesliwy.

Search This Blog

Thursday, September 30, 2010

Tulipan

SKŁADNIKI:

* * 1 margaryna (masło)
* * 5-6 jaj
* * 1,5 szklanki cukru (zmniejszyłam ilość do 1 szkl.)
* * 2 szklanki mąki pszennej
* * 1 cukier waniliowy
* * 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* * 1/2 szklanki oleju
*
* Oraz:
*
* * 1 kisiel cytrynowy
* * 1 kisiel wiśniowy (użyłam truskawkowego)
* * 1 łyżka kakao
* * 1/2 szklanki suchego maku
*
* Dodatkowo:
*
* * lukier z 1/2 szkl. cukru pudru + 2 łyżki gorącej wody + kilka kropel soku z cytryny
* * kolorowe perełki
*

PRZYGOTOWANIE:

Margarynę, 5 żółtek, cukier, cukier waniliowy utrzeć. Pod koniec ucierania dodać olej i dalej ucierać. Białka ubić i delikatnie wymieszać z ciastem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z pozostałym ciastem. Podzielić na 4
części. Do każdej z osobna dodać: kisiel cytrynowy, wiśniowy, kakao, mak. Wymieszać. Wykładać łyżką do formy (ciasto jest dość gęste) jedną warstwę na drugą, w dowolnej kolejności. Piec około 50 minut w temp. 170 stopni (sprawdzić patyczkiem). Piekłam w keksówce. Po upieczeniu polałam lukrem, ozdobiłam cukrowymi perełkami. Można wstawić na chwilkę jeszcze ciasto do piekarnika, aby lukier podeschnął.

No comments:

Post a Comment