Czesc Wszyscy

Bede Sie Starac Miec Duzo Nowych Przepisow Mam Nadzieje Ze Bedziecie Szczesliwy.

Search This Blog

Wednesday, September 29, 2010

Gulasz wieprzowy z pieczarkami

SKŁADNIKI:

* 1 kg wieprzowiny - szynki albo chudej łopatki,
* 0,5-0,75 kg malutkich pieczarek,
* 1 cebula,
* 3 łyżki masła klarowanego,
* do smaku: sól, pieprz mielony, tymianek, liść laurowy,
* 2 łyżeczki mąki pszennej
*

PRZYGOTOWANIE:

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, małe mogą zostać w całości a nieco większe przekroić na pół albo na ćwiartki. Cebulę obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać połowę masła, obsmażyć partiami mięso - nie kładźmy go na raz za dużo bo zacznie puszczać sok i się gotować a ma się zrumienić. Zrumienione kawałki przekładamy do rondla. Na patelnię dodajemy resztę tłuszczu i wrzucamy pieczarki, obsmażamy je na silnym ogniu aż będą złociste. Dodajemy cebulę i smażymy jeszcze chwilę. Przekładamy całość do mięsa a na patelnię wlewamy 1 szkl. wody i deglasujemy. Przelewamy do mięsa. Dodajemy 1-2 liście laurowe, dusimy aż mięso będzie miękkie. Na koniec solą, pieprzem i tymiankiem (ja daję go dużo bo lubię). Mąkę rozprowadzamy w 3-4 łyżkach zimnej wody i papkę dodajemy do sosu, gotujemy 4-5 min.. Podałam w miseczkach, z kawałkiem świeżego, wiejskiego chleba...

No comments:

Post a Comment