Czesc Wszyscy

Bede Sie Starac Miec Duzo Nowych Przepisow Mam Nadzieje Ze Bedziecie Szczesliwy.

Search This Blog

Wednesday, September 29, 2010

Schab pod grzybowo-serową kołderką

SKŁADNIKI:

* * 5 sznycli schabu b/k (ok.36 dag)
* * 10 jędrnych kapeluszy grzybów leśnych (ja użyłam koźlarzy i podgrzybków)
* * 1 cebula
* * 1 duży ząbek czosnku
* * ok.15 dag żółtego sera (np.goudy)
* * natka pietruszki
* * 2 jajka
* * bułka tarta do panierowania
* * sól,pieprz ziołowy,tymianek,majeranek,
*
*

PRZYGOTOWANIE:

Schab opłukać, osuszyć, rozbić tłuczkiem. Oczyszczone kapelusze grzybów pokroić w cieniutkie plasterki.Cebulę pokroić w półplasterki a czosnek posiekać.Na łyżce oleju usmażyć grzyby z cebulą i czosnkiem, oprószyć pieprzem ziołowym,tymiankiem i majerankiem.Osolić dopiero jak się usmażą. Schab panierować w jajku i bułce tartej i usmażyć kotlety.Jajko pozostałe z panierowania usmażyć i wymieszać z grzybami. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć kotlety,na nich grzyby z jajkiem.Wierzch posypać startym na tarce o średnich oczkach serem.Wstawić do nagrzanego do ok.200 stopni piekarnika i zapiec, aż się ser roztopi, ok.15 minut.Posypać obficie natką pietruszki.

No comments:

Post a Comment