Czesc Wszyscy

Bede Sie Starac Miec Duzo Nowych Przepisow Mam Nadzieje Ze Bedziecie Szczesliwy.

Search This Blog

Wednesday, September 29, 2010

Gołąbki drobiowe z ryżem i warzywami

SKŁADNIKI:

* 1 kapusta (najlepiej młoda)
* 60 dkg mięsa
* mielonego drobiowego( najlepiej zmielić samemu)
* 2 jajka
* 1 cebula
* 3 łyżki bułki tartej
* marchew
* kilka pieczarek
* (5-6 szt)
* 1 saszetka ryżu 100 gram
*
* sól+ pieprz
* 1 łyżka masła
* 1 łyżka ulubionej przyprawy typu jarzynka
* 3 łyżki koncentratu pomidorowego
* przyprawy, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, majeranek.
* zielony posiekany koperek
* 2 łyżki mąki
* 1/2 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE:

Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do garnka z wodą, obgotować krótko, delikatnie zdjąć liście. Mięso zmielić razem z cebulą, dodać ugotowany ryż, jajka,bułkę tartą, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić farsz. Rozłożyć liście, nakładać farsz , po 2 kawałki cienko pokrojonej marchewki i po kilka kawałków pokrojonych pieczarek. Zwijać gołąbki, wcześniej ściąć gruby nerw, małe liście ułożyć na dnie garnka, ułożyć ścisło gołąbki, dodać masło. Zalać wodą , wody ma być tyle żeby gołąbki były przykryte, dodać przyprawy, gotować do miękkości, na 10 min przed wyłączeniem, dodać koncentrat pomidorowy. Gotowe gołąbki delikatnie wyjąć z garnka, mąkę rozrobić z wodą , tak żeby nie było grudek, wlać do sosu. Gotować około 2 min, włożyć gołąbki i posypać posiekanym zielonym koperkiem. Smacznego.

No comments:

Post a Comment