Czesc Wszyscy

Bede Sie Starac Miec Duzo Nowych Przepisow Mam Nadzieje Ze Bedziecie Szczesliwy.

Search This Blog

Wednesday, September 29, 2010

Ryba z serem na kapuście


SKŁADNIKI:

* 4
filety z pangi albo tilapii,
* 1/4 niedużej główki kapusty,
* 1 cebula
* 1 marchewka
* 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
* 4 plastry sera żołtego, użyłam ostrego Zbójnickiego,
* do smaku: sól, pieprz mielony, lubczyk, papryka słodka mielona,
* ok. 1/2 szkl. mąki,
* 1-2 jajka,
* do smażenia: olej
* do posypania: posiekana natka pietruszki
*

PRZYGOTOWANIE:

Warzywa oczyścić, opłukać. Kapustę posiekać, cebulę pokroić w półplasterki, marchew zetrzeć na tarce jarzynowej. W rondlu rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć cebulkę aż się zeszkli, dodać marchewkę i kapustę. Dodać odrobinę cukru, soli, 1/2 łyżeczki lubczyku i podlać ok. 1/3 szkl. wody. Dusić ok. 10 min. aż warzywa zmiękną. Następnie dodać koncentrat i ew. doprawić solą i papryką. Gotować jeszcze chwilę bez przykrycia aż odparuje nadmiar płynu. Rybę oprószyć solą i pieprzem, opanierować dwukrotnie w roztrzepanym jajku i mące wymieszanej z papryką, usmażyć na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia na każdym kawałku ryby położyć plaster sera i oprószyć lekko papryką. Smażyć jeszcze chwilę na małym ogniu pod przykryciem aż ser się rozpuści. Podawać posypane natką na duszonej kapuście, z dodatkiem ziemniaków z wody albo pieczywa.

No comments:

Post a Comment