Czesc Wszyscy

Bede Sie Starac Miec Duzo Nowych Przepisow Mam Nadzieje Ze Bedziecie Szczesliwy.

Search This Blog

Wednesday, September 29, 2010

Cappuccino

SKŁADNIKI:

* * jasny biszkopt z 6 jajek
* Masa cappuccino:
* * 2 śnieżki
* * 2 szklanki mleka
* * 1 szklanka proszku dowolnego cappuccino (u mnie orzechowe)
* * 3 łyżeczki żelatyny
* Masa śmietankowa:
* * 2 śnieżki
* * 2 szklanki mleka
* * 3 łyżeczki żelatyny
* Do nasączenia:
* * 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy
* * cukier do smaku (niewiele, bo cappuccino jest słodkie)
* * 1/2 szklanki gorącej wody

PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt nasączyć kawą rozpuszczoną w pół szklanki gorącej wody (posłodzoną do smaku). Mleko zagotować, rozpuścić w nim proszek cappuccino (można ew. dosłodzić, ale jak dla mnie cappuccino jest wystarczająco słodkie). Ostudzić. Do całkowicie zimnego mleka cappuccino wsypać śnieżki i ubić. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości goracej wody (ok.1/4
szklanki), zimną połączyć z ubitą masą cappuccino. Tężejącą wylać na biszkopt. Tak samo postąpić z masą śmietankową, tylko nie dodaje się już cappuccino, śnieżki należy ubić na zimnym mleku, połączyć potem z rozpuszczoną żelatyną. Ozdobić wedle gustu. Schłodzić w lodówce.

No comments:

Post a Comment