SKŁADNIKI:
* KLOPSIKI:
* 50 dkg mielonej łopatki wieprzowej,
* 1/2 cebuli startej na tarce jarzynowej
* 1 jajko,
* 2 łyżki posiekanych listków bazylii,
* 20 kuleczek mini mozarelli,
* 2 ząbki czosnku,
* 4
łyżki bułki tartej,
* do obtoczenia: 4-6 łyżek mąki pszennej,
*
* SOS:
* 1 cebula cała
* 1 puszka pomidorów siekanych z czosnkiem (400g),
* 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 30%,
* 100 ml brandy,
*
* do smaku
: do smaku: sól, pieprz mielony, oregano suszone,
* do smażenia: 3-4 łyżki oleju
*
PRZYGOTOWANIE:
Mięso wymieszać z jajkiem, startą cebulą, bułką tartą, bazylią, doprawić solą, pieprzem i oregano, dokładnie wyrobić. Nabierać ręką nieduże porcje mięsa, w każdą wkładać jedną kuleczkę sera i dokładnie zlepić. Obtoczyć w mące i zrumienić na rozgrzanym oleju, przekładać na talerz. Na patelnię z resztką tłuszczu dorzucić posiekaną w drobną kostkę cebulkę i posiekany czosnek, podsmażyć aż się zrumienią, dodać koncentrat, rozmieszać. Wlać brandy i bardzo ostrożnie! podpalić. Kiedy płomień zgaśnie tzn. alkohol się wypali dołożyć pomidory z puszki i dolać nieco wody. Dusić pod przykryciem 15-30 min. Następnie dołożyć klopsiki i dusić jeszcze 30 min.. Podawać z ryżem.
Czesc Wszyscy
Bede Sie Starac Miec Duzo Nowych Przepisow Mam Nadzieje Ze Bedziecie Szczesliwy.
Search This Blog
Wednesday, September 29, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment