Czesc Wszyscy

Bede Sie Starac Miec Duzo Nowych Przepisow Mam Nadzieje Ze Bedziecie Szczesliwy.

Search This Blog

Thursday, September 30, 2010

Rodzynkowiec

SKŁADNIKI:

* Biszkopt: 6 jajek,
* 20 dag rodzynek
* 1/2 kostki masła
* masa czekoladowa: 2 czekolady mleczne
* 1 kostka margaryny,
* 2 budynie śmietankowe,
* 4-6 łyżek cukru
* masa budyniowa: 2,5 szklanki mleka
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
* 1 Szklanka cukru
* 1 szklanka mąki
* 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
*

PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt: żółtka utrzeć z cukrem dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz pianę z białek. Upiec biszkopt. Masa budyniowa: budyń i cukier rozpuszczamy w ½ szklanki zimnego mleka. Pozostałe mleko gotujemy a następnie dodajemy do niego mleko z budyniem. Całość studzimy. Następnie ucieramy masło z zimnym budyniem. Ja robiłam to w makutrze. Zrobić masę czekoladową: rodzynki zalać spirytusem lub rumem tak aby były całe zakryte zostawić je namoczone co najmniej 2 godziny. masło rozpuścić w rondelku następnie dodać do niego czekoladę. Jak tylko się rozpuści dodać rodzynki oraz alkohol, ale nie cały. Biszkopt przekroić na pół nasączyć wodą z cukrem i cytryną oraz 1 łyżką alkoholu z rodzynek. Na pierwszy placek wyłożyć dżem i połowę masy przykryć drugim następnie nasączyć go i wyłożyć pozostałą masę. na wierzch zaś wylać przestudzoną nieco masę czekoladową. Odstawić na całą noc
do lodówki

No comments:

Post a Comment