SKŁADNIKI:
* Biszkopt: 6 jajek,
* 20 dag rodzynek
* 1/2 kostki masła
* masa czekoladowa: 2 czekolady mleczne
* 1 kostka margaryny,
* 2 budynie śmietankowe,
* 4-6 łyżek cukru
* masa budyniowa: 2,5 szklanki mleka
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
* 1 Szklanka cukru
* 1 szklanka mąki
* 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
*
PRZYGOTOWANIE:
Biszkopt: żółtka utrzeć z cukrem dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz pianę z białek. Upiec biszkopt. Masa budyniowa: budyń i cukier rozpuszczamy w ½ szklanki zimnego mleka. Pozostałe mleko gotujemy a następnie dodajemy do niego mleko z budyniem. Całość studzimy. Następnie ucieramy masło z zimnym budyniem. Ja robiłam to w makutrze. Zrobić masę czekoladową: rodzynki zalać spirytusem lub rumem tak aby były całe zakryte zostawić je namoczone co najmniej 2 godziny. masło rozpuścić w rondelku następnie dodać do niego czekoladę. Jak tylko się rozpuści dodać rodzynki oraz alkohol, ale nie cały. Biszkopt przekroić na pół nasączyć wodą z cukrem i cytryną oraz 1 łyżką alkoholu z rodzynek. Na pierwszy placek wyłożyć dżem i połowę masy przykryć drugim następnie nasączyć go i wyłożyć pozostałą masę. na wierzch zaś wylać przestudzoną nieco masę czekoladową. Odstawić na całą noc
do lodówki
Czesc Wszyscy
Bede Sie Starac Miec Duzo Nowych Przepisow Mam Nadzieje Ze Bedziecie Szczesliwy.
Search This Blog
Thursday, September 30, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment