Czesc Wszyscy

Bede Sie Starac Miec Duzo Nowych Przepisow Mam Nadzieje Ze Bedziecie Szczesliwy.

Search This Blog

Wednesday, September 29, 2010

Truskawkowy śmietanowiec

SKŁADNIKI:

* ok. 1 kg świeżych truskawek
* 0,5 l słodkiej śmietanki 30 %
* 3 op. galaretki w proszku o smaki
truskawkowym
* 1 op. galaretki o smaku cytrynowym
* 1/2 biszkoptu (upiekłam w/g wypróbowanego przepisu http://www.gotujmy.pl/biszkopt-przepis-podstawowy-niezawodny,przepisy,52754.html i przekroiłam na pół - drugą połowę zafoliowałam i zamroziłam)
* 3 łyżki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:

2 galaretki truskawkowe rozpuścić razem w 0,5 l gorącej wody, odstawić do przestudzenia. Trzecią truskawkową i cytrynową rozpuścić każdą osobno w normalnej ilości wody czyli po 0,5 l. Gdy cytrynowa przestygnie, połową nasączamy blat biszkoptowy ułożony na dnie tortownicy o dopasowanej średnicy. Resztę mieszamy z tą jedną galaretką truskawkową. Truskawki płuczemy i dokładnie osączamy; kroimy na ćwiartki. Kiedy dwie rozpuszczone razem galaretki będą zimne, ale płynne ubijamy dobrze schłodzoną śmietanę dodając pod koniec ubijania cukier puder. Następnie cały czas ubijając wlewamy pomału galaretki a kiedy masa będzie jednorodna przerywamy ubijanie. Do masy dokładamy ok. 1/3 truskawek, mieszamy i wykładamy masę na biszkopt – wstawiamy do lodówki aby stężała a to trwa krótko. Na wierzchu układamy dookoła gęsto resztę truskawek i zalewamy tężejącą mieszanką galaretki truskawkowej i cytrynowej. Odstawiamy, najlepiej na całą noc
, do lodówki aby całość dobrze się ścięła.

No comments:

Post a Comment