Czesc Wszyscy

Bede Sie Starac Miec Duzo Nowych Przepisow Mam Nadzieje Ze Bedziecie Szczesliwy.

Search This Blog

Wednesday, September 29, 2010

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami

SKŁADNIKI:

* 1 duża, luźna kapusta biała lub włoska
* ok.0,5l suszonych grzybów leśnych
* 3-4 szkl. na wpół ugotowanej kaszy gryczanej
* 3-4 cebule
* kilka łyżek masła
* mały słoik koncentraty pomidorowego [albo mały kubek śmietany do zup i sosów]
* pęczek koperku
* do smaku
sól i mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

W dużym garnku zagotować wodę; z kapusty, ostrym nożem, wykroić głąb i parzyć ją we wrzątku zdejmując delikatnie kolejne liście. Następnie ściąć z liści zgrubiałe nerwy. Grzyby namoczyć na noc
, ugotować w wodzie, w której się moczyły. Cebulę obrać i drobno poszatkować, zeszklić na maśle, dodać pokrojone drobno grzyby i dusić pod przykryciem kilka minut; wymieszać z kaszą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na środku każdego liścia układać sporą porcję nadzienia, zagiąć boki i zwijać ciasne rulony. Tak przygotowane gołąbki układać ściśle w rondlu [na dnie ułożyć kilka liści], zalać wodą albo bulionem i dusić pod przykryciem przez godzinę. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy [lub śmietanę] i posiekany koperek. Powstały sos można zagęścić zasmażką przygotowaną z 2 łyżek masła i 2 łyżek mąki.

No comments:

Post a Comment