Czesc Wszyscy

Bede Sie Starac Miec Duzo Nowych Przepisow Mam Nadzieje Ze Bedziecie Szczesliwy.

Search This Blog

Wednesday, September 29, 2010

Jesienna złota zupka


SKŁADNIKI:

* 1 szklanka obranej i pokrojonej drobno dyni ( bez pestek )
* 1 średniej wielkości ziemniak pokrojony w kostkę
* 1 duża cebula pokrojona w ,,piórka "
* 2 średnie marchewko pokrojone w kosteczkę
* 2 szklanki bulionu drobiowego ( jak nie mamy rosołu to może być z kostki bulionowej- używam drobiową Knorra )
* 4
łyżki pokrojonej w cienkie plasterki wędzonki ( szynka szwarcwaldzka, wędzonka krotoszyńska , szynka typu Jamon Serrano )
* 2 łyżki oleju słonecznikowego
* 1 łyżka masła
* 4 łyżki łuskanych pestek z dyni ( zielonych )
* 2 łyżki natki pietruszki
* sól
* pieprz mielony
* gałka muszkatołowa
*

PRZYGOTOWANIE:

Warzywa ( dynia, ziemniak, cebula, marchew ) zalać bulionem i gotować 40 minut na małym gazie W tym czasie usmażyć na oleju wędzonkę na chrupko i rumiano. Pestki dyni prażyć chwilę na suchej patelni. Zupę zmiksować na krem . Doprawić do smaku .Dodać masło i zagotować . Podawać posypaną natką pietruszki, pestkami, odsączoną z tłuszczu wędzonką i grzankami lub chrupiącą bagietką ( wolę z grzankami z chleba tostowego ).

1 comment:

  1. Halo- a czemu wstawiłaś moją zupę . Proszę usunąć

    ReplyDelete