Czesc Wszyscy
Bede Sie Starac Miec Duzo Nowych Przepisow Mam Nadzieje Ze Bedziecie Szczesliwy.
Search This Blog
Thursday, September 30, 2010
Różowy budyniowiec z jabłkami
SKŁADNIKI:
* Ciasto:
*
* * 3 szklanki mąki
* * 3/4 szklanki cukru
* * cukier waniliowy 16g
* * 2 jajka
* * 3/4 kostki margaryny
* * 2 łyżeczki proszku do pieczenia
*
* Jabłka:
*
* * 1 kg jabłek
* * 1/4
szkl. cukru
* * 1/4 szkl. kaszy manny
* * garść rodzynek słutanek
*
* Budyń:
*
* * 1 duży budyń malinowy (bez cukru) ugotowany w 3 szklankach mleka
* * 4 łyżki cukru
* * 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
* * 1 łyżka mąki pszennej
*
PRZYGOTOWANIE:
Jabłka: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o większych oczkach. Smażyć w rondelku ok. 10 min., dodać potem rodzynki oraz cukier i kaszę mannę. Budyń: Rozpuścić w 1 szkl. mleka wraz z obiema mąkami. Resztę mleka, tj. 2 szkl. zagotować z cukrem. Rozrobiony budyń wlać do gotującego się mleka. Gotować na małym ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając. Ciasto: Z mąki, cukru, jaj, margaryny i proszku zagnieść ciasto i rozdzielić je na dwie nierówne części. Większą część rozwałkować i przenieść do formy (równie dobrze można nim po prostu wylepić blachę). Na ciasto wyłożyć jabłka. Gorącym budyniem zalać jabłka, przykryć cienkimi paseczkami (tworząc kratkę) z drugiej części ciasta i piec ok. 50 w temperaturze 170* C.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment