Czesc Wszyscy

Bede Sie Starac Miec Duzo Nowych Przepisow Mam Nadzieje Ze Bedziecie Szczesliwy.

Search This Blog

Friday, December 25, 2009

Suflet Serowy


Suflet Serowy
Składniki: 6 porcji
8 żółtek
8 białek
200 g żółtego sera (gruyer lub ementaler)
80 g masła
80 g mąki
150 ml pełnotłustego mleka
tarta bułka
masło do smarowania
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
Opis przygotowania: 45 min.
W rondlu roztopić masło i na małym ogniu połączyć, ciągle mieszając, z mąką i po chwili gotowania, jasną zasmażkę odstawić do przestygnięcia. W międzyczasie utrzeć na grubej tarce ser. Do zasmażki wlewać mleko, dodać po szczypcie soli i gałki muszkatołowej, wstawić na ogień i, ciągle mieszając, uważając, żeby się nie przypaliło, gotować do zgęstnienia. Zestwaić z ognia i doprawić solą oraz pieprzem. Żółtka po kolei energicznie mieszać z masą w rondlu. Dodać ser i dokładnie wymieszać (ser niekoniecznie musi się od razu rozpuścić).
Sprawdzić smak i ewentualnie lekko doprawić solą. Wziąść sześć miseczek i starannie wysmarować je w środku masłem. Do każdej miseczki wsypać łyżkę tartej bułki, którą następnie, powoli okręcając miseczkę, ostrożnie wysypać, tak aby bułka pokryła całą wewnętrzną powierzchnię naczynia.
Ubić wszystkie białka (trzeba uważać, żeby nie dostała się tam ani odrobina żółtka) na maksymalnie sztywną pianę (ubite wcześniej zdążyłyby nieco siąść). Wymieszać pianę z masą w rondlu delikatnie i bardzo dokładnie.
Gotową masą napełnić miseczki do trzech czwartych wysokości. Końcem noża przejechać dookoła wzdłuż ścianki, deliktanie oddzielając brzeg powierzchni od naczynia (żeby lepiej rosło).
Miseczki wstawiamy do blachy z gorącą wodą, do wysokości dwóch trzecich naczynia, a następnie do piekarnika (blacha z wodą nie jest konieczna, daje jednak nieco lepszy efekt). Przez 15 minut trzymamy je w temperaturze 180 st. C, po czym zwiększam ją do 200 stopni i pieczemy kolejne 15-20 minut. Dobrze mieć szybę w piekarniku, żeby podglądać, czy suflet nie nabiera koloru ciemniejszego niż złoty. Gotowy suflet ma być nie tylko złotobrązowy z wierzchu, ale i suchy w środku, co sprawdzamy, przebijając go zapałką albo wykałaczką.
Podajemy natychmiast po wyjęciu z piekarnika.

No comments:

Post a Comment