Czesc Wszyscy
Bede Sie Starac Miec Duzo Nowych Przepisow Mam Nadzieje Ze Bedziecie Szczesliwy.
Search This Blog
Tuesday, December 1, 2009
Kremowe Biskwity
Kremowe Biskwity
Składniki: 6-8 sztuk
Biskwity:
2 jajka
4 łyżki cukru
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 łyżki dżemu morelowego
Krem:
2 rozkłócone jajka
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki kukurydzianej
300 ml mleka
1/4 esencji waniliowej
Opis przygotowania: 30 min.
Dwie blachy do pieczenia wyłożyć pergaminem. W misce utrzeć jajka z cukrem na lekką masę. Do powstałej masy przesiać mąkę i dodać cukier waniliowy. Metalową łyżką delikatnie wymieszać, wykonując ósemki. Masę nakładać łyżką na perganim, tworząc okrągłe placuszki. Ponieważ nieco urosną, należy nakładać w pewnych odstępach. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 st. przez 6-8 minut. Odstawić do przestygnięcia. W tym czasie przygotować krem. Jajka oraz cukier utrzeć w misce na puszystą masę. Wsypać mąkę kukurydzianą, wymieszać. W rondlu podgrzać mleko, nie doprowadzając do wrzenia! Gorące mleko wlać do jajek, wymieszać. Gotować na małym ogniu aż zgętnieje, cały czas mieszając. Zdjąc z ognia, wlać esencję waniliową, wymieszać, wystudzić. Po przestygnięciu biskwitów, razem z pergaminem przełożyć je na wilgotną ściereczkę i poczekać aż całkowicie ostygną. Ostrożnie zdjąć ściereczkę i pergamin, rozsmarować na jednej stronie odrobinę dżemu i następnie nakładać krem. Biskwity złożyć ostrożnie na pół.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment