Czesc Wszyscy

Bede Sie Starac Miec Duzo Nowych Przepisow Mam Nadzieje Ze Bedziecie Szczesliwy.

Search This Blog

Friday, December 25, 2009

Kaczka w pomidorach na specjalne okazje

Kaczka w pomidorach na specjalne okazje
Niedawno do naszych sklepów trafiła nowość chorwackiej Podravki - Pomidory całe bez skórki. Ten najwyższej jakości produkt możemy wykorzystać do przygotowania całej gamy pysznych potraw, również tych na specjalne okazje czy święta.
Składniki: 4 osoby
Składniki na 4 osoby
1 kaczka (ok. 2 kg)
50 ml oleju
2 puszki pomidorów bez skórki Podravka
200 g czarnych oliwek bez pestek
1 pęczek ziół (liść laurowy, seler, tymianek)
2 ząbki czosnku
kieliszek winiaku
100 ml wina białego
20 g masła
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
50 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka Vegety
Kluseczki:
250 g mąki pszennej
jajko
szczypta soli
100 ml wody
Opis przygotowania: 150 minut
Przygotowanie
Kaczkę oczyścić i umyć. Natrzeć od wewnątrz Vegetą, a z zewnątrz solą. Włożyć na blachę do pieczenia, zalać gorącym olejem, przykryć folią aluminiową i piec w temp. 220°C ok. 1 godziny. W międzyczasie przygotować ciasto na kluseczki. Mąkę, jajko, szczyptę soli i wodę wymieszać i wyrobić twarde ciasto. Łyżką formować kluseczki i gotować je we wrzącej, posolonej wodzie przez ok. 5 minut. Wyjąć kaczkę, odlać część tłuszczu i dodać odcedzone pomidory bez skórki, oliwki, zgnieciony czosnek i pęczek ziół. Dolać winiak i wino, a na kaczce położyć plasterki masła. Piec bez folii przez 15 minut w temperaturze 200°C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze godzinę. (Jeśli trzeba, temperaturę można zmniejszyć do 150°C.) W trakcie pieczenia podlewać kaczkę letnią wodą. Gotową kaczkę wyjąć z piekarnika. Gorący sos z warzyw zagęścić dodając mąkę ziemniaczaną rozrobioną z odrobiną wody.

Serwowanie
Upieczoną kaczkę pokroić i dodać łyżkę oliwy z oliwek. Podawać z kluseczkami i sosem z warzyw.

Rada
Kaczkę można również podawać z innym dodatkiem, np. pieczonymi ziemniakami, kopytkami lub polentą.

Mała tajemnica
Kaczkę należy piec najpierw w temperaturze wysokiej a następnie niższej, dzięki czemu mięso będzie soczyste.

No comments:

Post a Comment