Czesc Wszyscy

Bede Sie Starac Miec Duzo Nowych Przepisow Mam Nadzieje Ze Bedziecie Szczesliwy.

Search This Blog

Tuesday, December 1, 2009

Fasola z Sosem śliwkowym


Fasola z Sosem śliwkowym
Doskonały przepis na fasole rodem z Kujaw, gdzie oprócz zamiłowania do tego warzywa strączkowego, w całej Dolinie Dolnej Wisły rosną przepiękne sady śliwkowe.
Składniki: 4 porcje
300 g czerwonej fasoli
300 g drobnej, białej fasoli
1 cebula
posiekana pietruszka
masło
2 kostki Bulionu warzywnego WINIARY
Ponadto na sos:
200g suszonych śliwek
3 ząbki czosnku
sól, czarny pieprz
Opis przygotowania: 60 min.
Namoczoną przez noc fasolę, lub fasolę z puszki, odsączyć z wody. Przygotować około litr bulionu. Na maśle zeszklić cebulę i dodać fasolę. Smażyć przez 3 minuty i podlać 2 szklankami bulionu (w przypadku fasoli z puszki, 1 szklankę). Dusić do odparowania.
W międzyczasie przygotować sos: śliwki namoczyć w małej ilości przegotowanej wody i (po usunięciu pestek) rozgotować w wodzie, w której się moczyły. Zemleć w maszynce, przetrzeć przez sitko, rozprowadzić wywarem tak, by sos miał konsystencję rzadkiej śmietany, następnie dodać czosnek roztarty z solą i pieprz i zagotować.
Fasolę wymieszać z posiekaną pietruszką, doprawić solą oraz pieprzem, wyłożyć na talerz i polać ciepłym sosem śliwkowym.

No comments:

Post a Comment