Czesc Wszyscy
Bede Sie Starac Miec Duzo Nowych Przepisow Mam Nadzieje Ze Bedziecie Szczesliwy.
Search This Blog
Friday, December 25, 2009
Ciasteczka marchewkowe z lukrem pomarańczowym
Ciasteczka marchewkowe z lukrem pomarańczowym
Najlepsze są w dniu przygotowania. Ale następnego dnia są jeszcze wilgotne i smaczne. Same ciasteczka przygotowuje się ekspresowo, wystarczy wymieszać składniki. Dzięki dekoracji z kandyzowanych plasterków marchewki w kształcie rurek, wyglądają ciekawiej i trochę bardziej dostojnie. Pyszny lukier o smaku pomarańczy uczynił je czymś więcej niż tylko zwykłymi marchewkowymi ciastkami. Bardzo polecam... na drugie śniadanie czy podwieczorek, dla dzieciaków na przyjęcie lub na poczęstowanie niespodziewanych gości.
Dekorację z rurek można przygotować dzień wcześniej (lub nawet do 5 dni wcześniej), można je później ocieplać i rozmiękczać w piekarniku (przez 10 minut w temperaturze 120 stopni). Mój sposób na szybkie i wygodne pieczenie ciastek to jednorazowe, papierowe foremki do muffinów, połączone ze sobą po 6 sztuk. Wystarczy napełnić je masą i ustawić na kratce w piekarniku. Nie trzeba używać blaszanych foremek z wgłębieniami. Jednorazową foremkę papierową można łatwo przetransportować z ciastkami w inne miejsce lub też postawić na stole.
Cupcakes od muffinów różnią się tym, że są słodsze, bardziej deserowe i zwykle są polukrowane i/lub udekorowane. Są też nieco niższe od muffinów i trochę delikatniejsze. Mają wielkość filiżanki i są wygodnym sposobem na deser dla gości (nie trzeba dzielić i kroić ciasta). Nie pozostawiają góry brudnych naczyń, nie wymagają pracy miksera... same zalety!
Składniki: 12 sztuk
• 4 średnie marchewki (2 szklanki startej)
• 1 i 1/2 szklanki mąki
• 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 3/4 łyżeczki soli
• przyprawy w proszku: 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
• 3/4 szklanki oleju roślinnego
• 3 duże jaja lub 4 mniejsze
• 1 szklanka brązowego cukru
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Lukier:
• 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
• 3 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy
• 2 - 4 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy
potrzebna też będzie: blaszka do muffinów z wgłębieniami wyłożona 12 papilotkami lub jednorazowy zestaw papierowych foremek do pieczenia muffinów (2 x po 6 papilotek)
Dekoracja - marchewkowe rurki, około 15 sztuk:
• 1 duża i gruba marchewka
• 1 szklanka wody
• 1 szlanka cukru
potrzebne też będą: obieraczka do warzyw (ziemniaków) i papier do pieczenia.
Opis przygotowania: 35 min.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, kratkę metalową umieścić w jego środkowej części. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odmierzyć 2 szklanki. Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz z przyprawami.
W drugiej, większej misce wymieszać (rózgą lub mikserem na wolnych obrotach): olej, jajka, cukier, tartą marchewkę, ekstrakt z wanilii. Następnie wymieszać za pomocą łyżki z mieszaną z mąki.
Masę wyłożyć do papilotek umieszczonych w formie lub w jednorazowych papilotkach, ustawić na kratce w piekarniku i piec przez 25 minut (aż patyczek włożony w środek ciastka będzie czysty).
W międzyczasie przygotować lukier: wymieszać cukier puder ze skórką i 2 łyżkami soku z pomarańczy. W razie potrzeby dolać więcej soku aby uzyskać odpowiednio gęstą konsystencję lukru.
Ciasteczka wyjąć z piekarnika, a po 10 minutach wyłożyć (wciąż w papilotkach) na kratkę do całkowitego ostudzenia. Jak trochę przestygną wierzch ciasteczek maczać w lukrze i dekorować rurkami z marchewki (sposób przygotowania - poniżej). Podawać jak lukier nieco zastygnie.
Dekoracja marchewkowa:
Marchewkę umyć i oskrobać. Obierać cienkie i długie warstwy marchewki obieraczką do warzyw. Wybrać około 15 najładniejszych i najszerszych pasków.
• Zagotować wodę z cukrem, mieszając aż cukier się rozpuści. Dodać paski marchewki i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia przez 15 minut. Przelać przez sitko i pozostawić na nim marchewki na 15 minut.
• Piekarnik nagrzać do 105 stopni. Paski marchewki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 30 minut aż będą suche, ale jeszcze możliwe do formowania. Nie wyłączać piekarnika.
• Nawijać paski marchewki na koniec drewnianej łyżki formując je w spiralki. Zdejmować z łyżki i układać z powrotem na blaszce łączeniem do spodu. Piec przez 30 do 45 minut, wyjąć z piekarnika i pozostawić na blaszce do całkowitego ostudzenia.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment