Czesc Wszyscy

Bede Sie Starac Miec Duzo Nowych Przepisow Mam Nadzieje Ze Bedziecie Szczesliwy.

Search This Blog

Friday, December 25, 2009

Kotlety mielone duszone w Sosie


Kotlety mielone duszone w Sosie
Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań. By nie podawać ich ciągle w tej samej postaci proponuję duszenie ich w sosie. Ten sos powstał na bazie wszystkiego co było pod ręką i okazał się bardzo smaczny.
Składniki: 12 sztuk
1/2 kg mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe)
3 cebule
1 jajko
1 czerstwa bułka średniej wielkości
mleko do namoczenia bułki
majeranek
pieprz mielony
przyprawa typu vegeta
bułka tarta do panierowania
smalec do smażenia
10 średnich pieczarek
2 korniszony
2-3 plasterki wędzonki ( lub kawałek kiełbasy)
5 suszonych grzybów
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
4 ziarna jałowca
1 kostka bulionu wołowego
½ litra wody
Opis przygotowania: 1 h
Bułkę namoczyć w mleku. Odcisnąć. Rozdrobnić. 2 cebule drobno usiekać i usmażyć na złoto. Mięso wyrobić z podsmażoną cebulą, bułką, jajkiem. Doprawić majerankiem, pieprzem i przyprawą. Formować kotlety ( z tej porcji 12 sztuk ) i panierować je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym smalcu na rumiano.

Podsmażyć na rumiano kapelusze i ogonki pieczarek. Suszone grzyby namoczyć i pokroić w paseczki. 1 cebulę pokroić w ,,piórka" i usmażyć na złoto. Korniszony usiekać w słupki. Wędzonkę (lub kiełbasę) pokroić w paseczki. Wszystkie składniki: pieczarki, cebulę, grzyby suszone, wędzonkę, korniszony, ziele angielskie, jałowiec, ziele angielskie, bulion zalać wodą i dusić ok. 20 minut. Włożyć w sos usmażone kotlety i dusić ok. 10 minut. Doprawić sos do smaku.

No comments:

Post a Comment