Czesc Wszyscy
Bede Sie Starac Miec Duzo Nowych Przepisow Mam Nadzieje Ze Bedziecie Szczesliwy.
Search This Blog
Sunday, November 29, 2009
Truskawkowe Tiramisu
Truskawkowe Tiramisu
Owocowa odmiana obecnie najpopularniejszego włoskiego deseru. Doskonały deser na letnie popołudnie.
Składniki: 6-8 porcji
ok. 40-50 podłużnych biszkoptów
250 g konfitury truskawkowej
200-300 g świeżych truskawek
ok. 100 ml likieru pomarańczowego
100 ml soku pomarańczowego
400 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki
4-5 łyżek cukru
1 łyżeczka aromatu waniliowego
Opis przygotowania: 45 min. +chłodzenie
Wymieszać konfiturę z 3/4 ilości przygotowanego likieru i sokiem pomarańczowym na jednolitą masę. W dużej misce wymieszać serek mascarpone z pozostałą ilością likieru, aż masa będzie jednolita. Ubić zimną śmietanę na sztywno, razem z dodatkiem aromatu waniliowego. Dodać do serka mascarpone, dodać cukier i dokładnie, ale deliktanie wymieszać. Świeże truskawki oczyścić i przekroić na pół. Przygotować naczynie do ciasta. Na samym dnie rozsmarować warstę z przygotowanej konfitury i następnie rozłożyć jedną warstwę biszkoptów. Nałożyć kolejną warstwę z konfitury i jedną warstwę masy serowej. Na sam koniec poukładać połówki truskawek. Kolejno ułożyć warstwę pozostałych biszkoptów, konfitury i masy serowej. Wstawić do lodówki na min. 4 godziny. Udekorować truskawkami i podawać schłodzone.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment