Czesc Wszyscy
Bede Sie Starac Miec Duzo Nowych Przepisow Mam Nadzieje Ze Bedziecie Szczesliwy.
Search This Blog
Sunday, November 29, 2009
Iberyjski Kapusniak z Wloskiej Kapusty
Iberyjski Kapuśniak z włoskiej Kapusty
Portugalska wersja kapuśniaku. Trochę różni się taki kapuśniak od naszego, ale jest równie smaczny.
wyślij przepiswydrukuj przepis
Składniki: 6-8 porcji
30 dag wędzonego indyka
20 dag wędzonki
½ główki średniej usiekanej w drobne paseczki kapusty włoskiej
5 średnich ziemniaków
1 marchewka
2 cebule pokrojone w piórka
3 łyżki natki pietruszki
po ½ pokrojonej w cienkie paseczki czerwonej, zielonej i żółtej papryki
4 pomidory (Lima)
½ pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów (miękkich, a jak nie to trzeba je namoczyć)
1 łyżeczka kminku
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
2 łyżki oleju
2 kostki rosołu z indyka lub przyprawa do zup w płynie
(do smaku)
sól , ½ łyżeczki pieprzu mielonego
Opis przygotowania: 1,5-2 h
Kapustę, papryki, marchewkę, liście laurowe, ziele angielskie, kostki bulionowe, suszone pomidory - zalać wodą i gotować. W tym czasie podsmażyć na oleju cebulę i wędzonkę i wrzucić do zupy. Pokroić pomidory w pół plasterki i dodać do zupy. Gotować przez 1,5 godziny. Wyjąć mięso z wędzonego indyka, przestudzić, obrać od kości, pokroić i dodać do zupy. Osobno ugotować ziemniaki, odcedzić i utłuc, a potem dodać do zupy. Doprawić kminkiem, pieprzem mielonym, przyprawą do zup. Podawać posypany usiekaną natką pietruszki.
wskazówki
Z tego co wiem to w Portugalii dodawana jest jeszcze świeża kolendra. Ale ponieważ ja za kolendrą nie przepadam – nie dawałam.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment