Czesc Wszyscy
Bede Sie Starac Miec Duzo Nowych Przepisow Mam Nadzieje Ze Bedziecie Szczesliwy.
Search This Blog
Sunday, November 29, 2009
Nieprawdziwe Napoleonki
Nieprawdziwe Napoleonki
Jak się ma sporą Rodzinkę, a wśród jej członków masę łasuchów to trzeba mieć w zapasie przepisy na takie ,,pośpieszne" i nie wymagające skomplikowanych składników ciasta. Wiele lat temu koleżanka podpowiedziała mi jak robić ,,napoleonki” bez pieczenia. Dzieci, a teraz już wnuki polubiły ciasto, a przepis zadomowił się.
Składniki: dużo
1 i 1/2 paczki krakersów (jakieś 250g)
1 litr mleka
100 g masła
4 żółtka
4 łyżki cukru
2 budynie waniliowe
1 laska wanilii (lub aromat waniliowy)
cukier puder do posypania
Opis przygotowania: 20 min. + 3 h w lodówce
Spód blaszki do ciasta średniej wielkości wyłożyć położonymi jeden obok drugiego krakersami. Odlać ½ szklanki mleka i rozpuścić w nim budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem, masłem i rozciętą wzdłuż laską wanilii (lub aromatem waniliowym). Wyjąć wanilię. Żółtka roztrzepać z rozpuszczonym w mleku budyniu i wlać masę do gotującego się mleka. Mieszając doprowadzić do zgęstnienia. Gorącą masę wylać na krakersy. Na wierzch masy kłaść krakersy w takim samym porządku jak spód. Zostawić aż ostygnie. Wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać przesianym przez sitko cukrem pudrem. Kroić wzdłuż krawędzi krakersów.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment