Czesc Wszyscy

Bede Sie Starac Miec Duzo Nowych Przepisow Mam Nadzieje Ze Bedziecie Szczesliwy.

Search This Blog

Saturday, November 28, 2009

Risotto z Grzybami i suszonymi Pomidorami



Risotto z Grzybami i suszonymi Pomidorami
ocena:
(liczba głosów 2)
wyślij przepiswydrukuj przepis
Składniki: 4-6 porcji
80 g masła
80 g startego parmezanu lub grana padano
2 małe cebule, drobno posiekane
300-400 g pokrojonych w kawałki, świeżych grzybów leśnych
150 g pokorojonych, suszonych pomidorów
400 g ryżu (Carnaroli lub Vialone lub Arborio)
1 szklanka białego wytrawnego wina
ok. 1,5 litra rosołu z kury
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Opis przygotowania: 30 min.
Na połowie roztopionego masła, udusić cebule i grzyby w większych kawałkach. Całość posolić i dodać ryż. Zalać winem i poczekać do odparowania. Kiedy ryż zacznie wysychać, stopniowo dolewać rosół, aż ryż wchłonie płyn i będzie gotowy (ok. 15-20 minut). Pod koniec gotowania dodać posiekane, suszone pomidory, resztę masła i parmezan. Wymieszać i na koniec posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
wskazówki
Całość można dodatkowo posypać startym na cienkie płatki parmezanem i świeżo posiekaną pietruszką.

No comments:

Post a Comment