Czesc Wszyscy
Bede Sie Starac Miec Duzo Nowych Przepisow Mam Nadzieje Ze Bedziecie Szczesliwy.
Search This Blog
Sunday, November 29, 2009
Galaretki z Kurczaka
Galaretki z kurczaka
Doskonałe, delikatne galaretki drobiowe. Danie lubiane przez tych, którzy nie przepadają za galaretą z nóżek (lub nie mogą jej jadać z powodów zdrowotnych).
Składniki: 16 filiżanek
1 kurczak
3 marchewki
1 pietruszka
1/8 selera
½ pory
1 cebula
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
Maggi
7 łyżeczek żelatyny w proszku
1 ½ litra wody
½ puszki zielonego groszku
posiekana natka pietruszki
4 jajka na twardo
3 roztarte ząbki czosnku
pieprz mielony
sól
Opis przygotowania: 2 godziny + ok. 5 godzin
Ugotować mocny wywar z kurczaka, warzyw, liści laurowych, ziela angielskiego, 1 łyżeczki soli (gotować ok. 1 godziny tak, by mięso dobrze odchodziło od kości). Wyjąć mięso i warzywa. Przecedzić. Odmierzyć 1 litr rosołu (tyle powinno zostać z gotowania), doprawić maggi, pieprzem mielonym, czosnkiem. W ¼ szklanki zimnej wody namoczyć żelatynę, a potem rozpuścić ją w gorącym rosole. Kurczaka obrać. Mięso drobno pokroić. Do filiżanek (miseczek, pojemniczków) układać na dno pokrojoną w plasterki marchewką, usiekaną zieloną pietruszkę, mięso, zielony groszek, ćwiartki jajek na twardo. Zalać rosołem z żelatyną. Zostawić do ostygnięcia i następnie wstawić do lodówki, by zakrzepły.
wskazówki
Przed podaniem wyjmować delikatnie z filiżanek. Dekorować. Podawać do nich sok z cytryny lub ocet zależnie od upodobań.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment