Czesc Wszyscy
Bede Sie Starac Miec Duzo Nowych Przepisow Mam Nadzieje Ze Bedziecie Szczesliwy.
Search This Blog
Sunday, November 29, 2009
Golabki Babci Basi
Gołąbki Babci Basi
Chyba najpopularniejsza odmiana gołąbków.
Składniki: 20 sztuk
1 główka kapusty
1 kg mięsa mielonego ( wołowo –wieprzowego )
2 woreczki ugotowanego na pól miękko ryżu ( 20 dag suchego )
3 usmażone na złoto cebule
1 pęczek usiekanej zielonej pietruszki
sól, pieprz mielony, vegeta, maggi w płynie
1 przecier pomidorowy 30 %
słodka śmietanka
mąka do zagęszczenia sosu
Opis przygotowania: 3 h
Mięso wyrobić z ryżem, cebulą, pietruszką i przyprawami. Kapustę zalać wodą w dużym garnku. Doprowadzić do wrzenia. Zdejmować kolejno sparzone największe liście (z tej porcji powinno wyjść ok. 25-30 gołąbków). Na środek każdego liścia kłaść porcję farszu. Zwijać liść zakładając dwa brzegi do środka, a potem rolując w pakunek.
Na dno garnka położyć nie wykorzystane liście kapusty. Na nich układać gołąbki zagięciami do dołu. Zalać wodą. Dusić 40 minut. Rozrobić przecier pomidorowy z wywarem i wlać do garnka. Dusić przez 20 minut. Zagęścić sos rozrobioną w zimnej wodzie mąką. Zagotować. Doprawić sos mąką. Wlać śmietankę.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment