Czesc Wszyscy
Bede Sie Starac Miec Duzo Nowych Przepisow Mam Nadzieje Ze Bedziecie Szczesliwy.
Search This Blog
Sunday, November 29, 2009
Lazanki z Kapusta
Łazanki z kapustą
Doskonałe postne danie. Bardzo smaczne. Trochę pracochłonne, ale tylko wtedy, gdy zaczynamy robić je od podstaw.
Składniki: 4-6 porcji
30 dag maki
2 jajka
6 łyżek wody
Szczypta soli
1 kg kiszonej kapusty
1 szklanka ugotowanych i pokrojonych suszonych grzybów wraz z wodą z ich gotowania (ok. 1 szklanki)
½ szklanki oliwy
sól
pieprz mielony
kminek
cukier
maggi w płynie
Opis przygotowania: ok. 4 godz.
Z mąki, jajka, wody, szczypty soli zagnieść twarde ciasto. Rozwałkować, podsypując mąką na cienkie płaty. Pokroić w paski. Kroić w kwadraciki (romby). Rozsypać po obsypanej mąką stolnicy i wysuszyć. Gotować na osolonym wrzątku od 8 do 15 minut zależnie jak są duże. Odcedzić. Przelać zimną woda by zahartować makaron. Odstawić.
Kapustę kiszoną opłukać, jeśli trzeba by nie była za kwaśna. Zalać wodą i gotować ok. 2 godzin. Odcedzić. Wlać oliwę. Dodać ugotowane, pokrojone suszone grzyby razem z wodą z gotowania. Wsypać przyprawy wg smaku. Dusić ok. 30 minut, aż woda z grzybów odparuje. Połączyć z łazankami (ma być proporcja 2 części łazanek na 1 część kapusty). Dusić mieszając ok. 15 minut. Doprawić do smaku.
wskazówki
Najlepiej makaron zrobić hurtem w większej ilości, dobrze wysuszyć i mieć gotowy w zapasie. To samo z kapustą z grzybami – zrobić w wolnej chwili gar (bez dodawania kminku). Ostudzić, podzielić na porcje i zamrozić. Gotową wyciągać w miarę potrzeby i używać jako podstawę bigosu, farsz do pierogów, krokietów, do łazanek z kapustą czy jako dodatek do pieczonych mięs. Jest gotowa - tylko podgrzać i robić to, na co akurat ma się ochotę :)
Jeśli nie ma domownika który lubi i umie robić makaron, można kupić gotowe łazanki.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment